comments 3

Oljor för huden


De flesta som är intresserade av skönhet har nog tagit del av ansiktsolje-trenden. I det här inlägget tänkte jag gå mer på djupet och förklara vad oljor egentligen gör för huden. En riktigt bra olja är A och O när det kommer till hudvård, de behöver inte heller kosta skjortan för att vara effektiva. 

Att tillföra huden rätt balans mellan fukt och fett i huden kan man säga är grunden i en bra hudvårdsrutin. kan man Oljor tillför egentligen ingen fukt till huden, visst är de mjukgörande, men man kan tänka att:

Fukt = vattenbaserade produkter 

Fett = oljebaserade produkter

Jag tänkte gå lite mer på djupet och förklara vad som händer med huden när vi applicerar olja.

Huden är uppbyggd av tre olika lager: Epidermis, dermis och hypodermis

Tyckte den här bilden förklarade de olika lagren väldigt bra:


Det som händer i dermis är att talgkörtlarna producerar talg, en oljig vätska som färdas upp till epidermis genom hårsäckarna och lägger sig som en skyddande barriär över det yttersta lagret av huden, detta för att skydda huden mot olika skador från omvärlden. 

När vi blir äldre får vi rynkor, huden kan ofta bli torrare, detta eftersom den naturliga processen med talgproduktionen börjar avta mer och mer. Det som händer är att när talgproduktionen i huden minskar börjar fuktbarrären i huden brytas ner. Fukt försvinner lättare (oxiderar) från huden. Det betyder i stort sett att fukt inte kan tas upp på samma sätt som tidigare eftersom hudens naturliga fettproduktion som sagt binder fukten i huden. Man kan se det som att oljor blir ett skyddande i och på huden för all fukt man tillför huden.

Rena oljor så som mandelolja, hampaolja och nyponolja för huden innehåller massor av näring, antioxidanter och ämnen som naturligt finns i huden men som minskar när vi åldras, bland annat lipider (fetter, oljor) Därför kan vissa oljor också anses förebygga åldrande genom att tillföra oljan som huden förlorar när vi åldras.


Mina favoriter bland oljebaserade produkter:

Pai Rosehip Oil 

Denna olja innehåller både ren nyåonfröolja och oljan i själva nyponfrukten, det är därför den har en klar orangeröd färg. Den är fullpackad med antioxidanter, vitamin E, omega 3, 6, 7 och 9. Det jag älskar med denna olja jämfört med andra nyponoljor jag testat är att den här innehåller oljan även från frukten, inte bara från fröna. Det är en unik produkt som jag använt till och från i över två år nu.  Det är den enda rena oljan jag behöver. Denna olja passar alla hudtyper men särskilt känslig hud, rosacea, acne och om man har ärr. Nästan en mirakelprodukt (finns inga sådana men den här är nära)

Dior Life oil to milk cleanser

Jag fullkomligt älskar double cleansing. Jag använder alltid en oljebaserad och en vattenbaserad rengöring och det gör sån stor skillnad. Denna produkt innehåller bland annat mandelolja, men det är inte en ren olja.

The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F

Ett oljebaserat deritativ till Vitamin C som snabbt sjunker in i huden. Ett derivat till C-vitamin jämfört med rent c-vitamin står sig längre och det gör produkten mer hållbar. Bra om man bara använder C-vitamin som behandling då och då. Namnet på produkten kan göra en förvirrad, men den tas upp som vitamin C och inte vitamin F av huden. Häftigt va? 

En ren växt- eller plantbaserad olja och en bra oljecleanser är nog det jag skulle rekommendera främst att man letar efter när man tar sig ut i havet av oljeprodukter på marknaden. Vilka oljor gillar ni att använda? 

Advertisements
Filed under: Uncategorized

About the Author

Posted by

Skönhetsfantast och dagdrömmare. Älskar att hitta det perfekta röda läppstiftet och att testa nya sminkprodukter. Är minst lika besatt av parfymer och hudvård. Min passion i livet är fotografi, drömmer om att en dag flytta till Berlin och gå fotoskola.

3 Comments

 1. Moa

  Kalasbra information! Jag älskar The Ordinarys Rose Hip Seed Oil. Den är sådär lagom på alla sätt och passar verkligen att mixa med allt en önskar. Är dock sjukt nyfiken på Pai, använder du mer produkter ifrån dom?

  Like

 2. 👍Jag ser på oljor som naturens gåva! Använder dagligen 100% naturrena eteriska oljor med en mångfald terapeutiska egenskaper. De får mig att må bättre, bidrar till bättre hälsa och välbefinnande, hjälper att skapa balans i kroppen och sinne.

  Var vädigt noga när ni väljer hudprodukter. Många hudprodukter saluförs som om de kommer direkt från växtriket. Men GP Konsuments granskning visar att flera av dem är långt ifrån naturliga. Se här: http://www.gp.se/livsstil/konsument/farliga-%C3%A4mnen-i-naturliga-hudkr%C3%A4mer-1.434410

  Lycka till! 😊

  Liked by 1 person

  • emma renberg

   Tack fina du! Så bra information, man ska alltid läsa innehållsförteckningen.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s