comment 1

SPF – Hudens bästa vän

Sol, bad, värme och friska vindar – huden får utstå mycket under sommaren, inte minst i solstolen. Solens UV-strålar kan bland annat orsaka hudcancer, att huden åldras och pigmentfläckar. Det är helt onödigt att hålla på med retinol, serum och anti-aging produkter, ja hudvård överhuvudtaget om man inte använder solskydd dagligen.

Produkter med SPF, eller sun protection factor, eller kepsar, sjalar och andra plagg hjälper att skydda huden från solens UV-strålar.

UVA, UVC och UVB

UV-strålning brukar delas in i tre grupper: UVB, UVA och UVC. Jag tänkte berätta kortfattat om alla tre.

UVA strålarna står för den största delen av solens strålar. Den tränger in djupast i huden och orsakar rynkor och gör pigmentet i huden mörkare.

UVB-strålar stannar i överhuden, de kan göra att vi bränner oss och kan ge skador på DNA. Dessa strålar stimulerar pigmentcellerna att bilda nytt pigment.

UVC-strålarna är mycket starkare än UVA och UVB men dom filtreras bort av ozonlagret.

Olika solskydd

Det finns två olika sorters solskydd på marknaden, det kan vara svårt att veta vad som är vad så ett tips är att googla på den produkt man vill köpa eller fråga i butiken.

Kemiskt solskyddsfilter absorberar solens strålar

Fysikaliskt solskyddsfilter reflekterar solens strålar

Vilka ingredienser ska man leta efter i ett solskydd?

I kemiska solskydd ska man leta efter: Avobenzone, aminobenzoic acid, dioxybenzone
I fysikaliska solskydd ska man leta efter: Titandioxid och zinkoxid

Vad är då bäst? 

Det bästa är att testa sig fram och se vilket som passar ens hud bäst. Vissa solskydd innehåller både fysikaliskt och kemiskt solskydd för att ge ett ultimat skydd. I regel brukar kemiskt skydd fungera bättre på fetare hudtyper och dom dom har acne, men det går lika bra att använda för alla hudtyper. Fysikaliskt skydd kan fungera bättre för de som har lite torrare hud, men det funkar också för alla hudtyper.

När det kommer till skydd för UVA-strålar är det lite klurigare att se vilka solskydd som skyddar. Inom EU har vi en UVA-symbol som ska användas på produkter som skyddar minst en tredjedel av solens UVA-strålar. På produkter från USA brukar dessa produkter ha bemärkningen “Broad Spectrum” och i Asien kan bemärkningen PA+, PA++ eller PA+++ förekomma och plustecknen indikerar hur starkt skyddet är, med PA+++ som det starkaste. Det är viktigt att skaffa ett solskydd som skyddar både mot UVA- och UVB strålar.

EUs UVA-symbol

Skyddar SPF30 dubbelt så mycket som SPF15?

SPF 15 skyddar mot 93% av solens UVB-strålar

SPF 30 skyddar mot 97% av solens UVB-strålar

SPF 50 skyddar mot 98% av solens UVB-strålar

Foundations som solskydd?

Men om man har sminkprodukter som har SPF i sig, räcker inte det? Nej. Foundations applicerar man inte i en sådan mängd som behövs för att få ett tillräckligt skydd. Solskydd ska man inte applicera sparsamt. Använd mer än du tror att du behöver, och när du gjort det använd lite till. Det finns en hel del regler och mått för hur mycket solskydd man ska använda, men jag brukar använda ca 1.5ml (ca en hel tesked) bara på ansiktet. Amerikanska skin cancer foundation rekommenderar att man ska applicera 0.3dl solskydd varannan timme.


Den här bilden visar en man som jobbat 28år som lastbilschaufför. Han har haft öppet fönster på förarsidan när han körde och halva ansiktet är som följd nu betydligt mer åldrat än andra sidan. Det här visar tydligt hur solen bidrar till förtida åldrande i huden.

Kan man använda solskydd från förra sommaren?

Det beror på om förpackningen är återförsluten, hur den har förvarats och om den är oöppnad. Har den stått oöppnad i ett mörkt och svalt badrumsskåp är det okej att använda i cirka två år från det man köpt produkten. Är det en gammal tub som är öppnad ska man köpa en ny eftersom produkten kan ha skurit sig och förlorat en del av de aktiva ingredienserna.

När ska man använda solskydd?

Krämer med SPF ska användas året om, även om man mestadels är inomhus eller om det är molnigt. Att använda solskydd ska vara som en rutin i vardagen, ungefär som att man borstar tänderna eller bäddar sängen. Man behöver inte återapplicera solskydd om man inte solar eller är på stranden.

Solskydd finns billigt på Apoteket. Just nu är det 3 för 2 på Apoteket hjärtat.

IMG_1160
Här är solskyddet jag använder.

Apylosophy SPF 50 för ansiktet och SPF 30 för kroppen. Används dagar då jag inte sminkar mig eller ska vistas ute så mycket.

En stick från vichy med SPF 50 som jag använder på läpparna och runt ögonen. Använder dagligen.

Akademiklinikens SPF 50 för ansiktet. Använder under smink.

Shiseidos SPF 50 för ansiktet som håller bra när man badar.

Advertisements

1 Comment so far

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s