comment 0

Requiem for a Dream

tumblr_nk368x8LTc1tyyep4o2_1280tumblr_nk368x8LTc1tyyep4o1_1280Idag såg jag en av mina favoritfilmer igen. Det kan vara en av de mest bisarra och hårresande filmer som någonsin skapats. Ni förstår säkert redan vilken film det handlar om med tanke på titeln; men det är “Reuqiem for a dream” som regisserades av Darren Aronofsky och kom ut år 2000. Det är en hemsk film på många sätt som skildrar fyra personers nedgång i missbruk. Filmen har delats upp i fyra delar, en del för varje årstid. Ni som inte sett filmen, kanske inte ska fortsätta läsa eftersom det kommer en hel del spoilers framöver.

Requiem of a dream handlar så mycket mer än missbruk och droger. Faktum är att Aronofsky själv sagt att filmen inte är en film som handlar om heroin eller om drogberoende, utan en film om människors tillstånd, som vi så ofta hamnar i, när vi fängslas i en värld av vanföreställningar och hur djupt vi kan gå i både besatthet och desperation för att överleva i detta tillstånd. Filmen skildrar också vad som händer med oss när den hårda verkligheten krossar våra villfarelser.
tumblr_nqljb96UKR1rbngrzo2_1280
tumblr_nqljb96UKR1rbngrzo1_1280
Filmen håller sig relativt verklighetstrogen vad gäller mänskliga förhållanden som präglas av missbruk. Detta visas både cineografiskt och i rollernas handlingar. Ett exempel är i scenen där sonen Harry sitter i en taxi på väg hem från ett besök hos sin mamma Sara som börjat missbruka dietpiller (som är ett anfetaminliknande preparat sk. “uppers”) gråter han hysteriskt i frustration för att nästa sekund sitta bortdomnad efter att ha använt heroin. Drogen blir till en överlevnadsinstinkt när situationer blir för psykiskt påfrestande.

Ett annat sätt som filmen skildrar relationer mellan karaktärerna är genom bild. Många scener innehåller två olika bilder av en situation, så som inledningen i filmen när Sara låst in sig i garderoben då Harry kommer för att stjäla hennes TV. Ena halvan av skärmen får vi se Saras perspektiv av situationen och andra halvan är Harrys bild av händelsen. Detta visar på hur karaktärerna kan vara fysiskt nära varandra, men ändå leva i två helt olika världar. Sättet som inledningsscenen filmas på är metaforiskt och bidrar till det återkommande temat i hela filmen. Varje karaktär i filmen är på olika sätt avskilda från varandra, levande i deras egna världar.

tumblr_ni7i5yjbpS1qg4blro4_1280
Marions missbruk tycks bli som ett slags självskadebeteende. Hennes dåliga självbild skildras bland annat i relationen med Harry. Hon säger att Harry får henne att känna sig vacker och betydelsefull på ett sätt som får oss att inse att hon aldrig insett det tidigare. På ett sätt känns det som att Marion är lika beroende av Harry som hennes drog. Det syns på hur hon reagerar när han är borta från henne.  Marions resa visar också på kvinnors sårbara position i missbruk, hur kvinnor i missbruk utnyttjas både sexuellt och emotionellt.

tumblr_n9iwq3tq1D1skljouo1_1280
Saras resa blir förmodligen den mest plågsamma att bevittna. Det är som att hon lever helt omedveten om sitt missbruk. Hon är en ensam, gammal änska som inte har en familj att se efter längre. Hennes dagar spenderas mest ensamma, tittandes på TV. Hon vill känna sig älskad och uppmärksammad igen. Chansen till detta får hon när hon på telefon blir meddelad att hon ska vara med på TV.  Här börjar hennes besatthet med att förbereda sig för TV-framträdandet. Efter ett misslyckat försök att banta börjar hon äta bantningspiller utskrivet av en läkare. Rättfärdigandet av att det är en läkare som skrivit ut medicin åt henne blir både hennes tröst och hennes fall.

fhd000DFR_Jared_Leto_002
Tyrone och Harrys roller skildrar till en början vad som kanske är mångas bild av den typiska unga missbrukaren. Desperata, naiva och framgångsrika. Den bilden kollapsar ganska snabbt då de båda är fast i ett beroende. Det tycks som att Harry använder droger som ett sätt att dämpa sina känslor, vad än de kan vara. Tyrone är fast bestämd för att bli något, att göra sin bortgångna mamma stolt över honom, han har som motiv att bli en knarklangare. Tyrones roll visar också på hur svartas roll i missbruk är extra utsatta, hur man som svart löper större risk för att bli utsatt för polisvåld samt att bli fängslad.

tumblr_ni7i5yjbpS1qg4blro9_r1_1280
Slutscenen är alltid lika gripande. Man ser hur alla karaktärer slutligen hanterar sitt tillstånd. Hur Marion finner tröst i sin självskada, Sara lever kvar i sina vanföreställningar, Tyrone drömmer sig tillbaka till när han som liten satt i sin mammas knä och Harry, som utan droger tvingas uppleva sina känslor och bryter ihop.

Advertisements
Filed under: Movies

About the Author

Posted by

Skönhetsfantast och dagdrömmare. Älskar att hitta det perfekta röda läppstiftet och att testa nya sminkprodukter. Är minst lika besatt av parfymer och hudvård. Min passion i livet är fotografi, drömmer om att en dag flytta till Berlin och gå fotoskola.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s