comment 0

Social fobi och Ångest.

IMG_2496
Hej. Har velat skriva detta inlägg ett tag nu och tog idag modet till mig att skriva det och publicera det. Det är väldigt svårt att skriva om det här eftersom det är så pass personligt, men vill utbilda och lära er om ångest och social fobi för att det är ett så viktigt ämne att ta upp. Tidigare i höst/nu i vinter jobbade jag med suicidprevention och fick mycket positiv respons från alla möjliga håll och vill fortsätta arbeta med att minska stigmat kring psykisk ohälsa.

Ångest och social fobi som det kallas är det många som lider av och många som inte riktigt vet vad det är för något. För att enklast beskriva vad ångest är och hur kroppen reagerar när man har ångest har jag kopierat texten som beskriver ångest från Vårdguiden:

Ångest är starka känslor av oro och rädsla som de flesta känner någon gång. Det hör till livet. För många är ångesten knuten till något obehagligt som har hänt tidigare eller till något man tror skulle kunna hända framöver och som väcker oro. Men man kan också få intensiv ångest utan att man riktigt förstår varför man mår så dåligt. Ångest brukar kännas tydligt i kroppen. Hjärtat slår snabbare, man kanske börjar svettas, känner som en klump i magen och kanske får svårt att andas. Symtomen är obehagliga och beror på att olika stresshormoner kommer ut i blodet. En form av ångest kallas panikattack. Det är stark ångest som kommer plötsligt och varar i minst några minuter. Panikattacken kan kännas väldigt plågsam och överväldigande men den är inte farlig i sig. Däremot är det vanligt att man tror att något farligt eller livshotande ska hända när man får en panikattack.

Social Fobi:

Om man har social fobi får man ångest när man ska säga eller göra något som gör att man får andras uppmärksamhet. Ångesten kan visa sig på olika sätt, till exempel genom att man

  • rodnar
  • får hjärtklappning
  • börjar stamma
  • svettas
  • skakar
  • får yrsel
  • får domningskänslor i fingrarna.

Få personer känner sig trygga i alla sociala situationer, men en del känner sig osäkra i de flesta sociala sammanhang. Social fobi innebär att man får ångest när man står i centrum för andra människors uppmärksamhet. Man är rädd för att bli granskad och upplever ofta att man gör bort sig bland andra människor. Social fobi kan påverka hela ens tillvaro. Det är inte samma sak som att ha rampfeber eller vara nervös inför ett tal, situationer som de flesta någon gång känner obehag inför. När man har social fobi utvecklar man ofta ett beteende som innebär att man försöker undvika det man känner obehag inför. Man börjar kanske mer och mer att undvika sociala kontakter och vill kanske inte yttra sig på möten. Man kan undvika kontakt med människor man inte känner väl. Livet begränsas och man kan uppleva ångesten allt starkare.

Social fobi är något som över en miljon svenskar lider av. Tycker inte om klangen social fobi har, det låter på tok för allvarligt och hemskt för att definiera iallafall det jag upplever så jag tycker mer om det engelska namnet “Social anxiety” som direktöversatt blir “Social ångest” Det som fick mig att öppna ögonen för den nivå ångest och sociala ångest jag har var Zoe eller “Zoella” i videobloggen som hon gjorde för ett tag sedan som jag länkat här nedanför.


Den är väldigt lång men beskriver bra hur ångest/social ångest och andra psykiska sjukdomar ter sig och videon hjälpte otroligt många människor eftersom hon var och är en stor förebild för många unga idag. Känner igen mig i nästan allt hon beskriver och för mig var det en stor lättnad att få veta att man faktiskt inte är ensam om det man upplever.


En annan bra video av Zoe där hon svarar på frågor om hennes upplevelser med Ångest.

Det som är viktigt att veta om man lider av Social fobi eller ångest är att det finns bra hjälp att få, och att man måste stå på sig och säga ifrån om hjälpen man får av läkare, psykologer, terapeuter eller samtalsbehandlare inte känns tillräcklig. Det finns alltid hjälp att få hur hopplöst det än känns. Kom ihåg att du inte är ensam om att ha ångest eller andra psykiska sjukdomar. Känner mig otroligt nervös  för att publicera det här men jag gör det som sagt för att bryta tystnaden och i hopp om att kunna minska på den den konstiga stämpeln som ångest och andra psykiska sjukdomar ofta har i allmänheten.

Advertisements
Filed under: Uncategorized

About the Author

Posted by

Skönhetsfantast och dagdrömmare. Älskar att hitta det perfekta röda läppstiftet och att testa nya sminkprodukter. Är minst lika besatt av parfymer och hudvård. Min passion i livet är fotografi, drömmer om att en dag flytta till Berlin och gå fotoskola.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s